Radijus: Off
Radijus:
km Set radius for geolocation
Pretraži

Mozgovi fizički aktvne dece imaju više sive materije

Mozgovi fizički aktvne dece imaju više sive materije
Uncategorized

Fizička aktivnost utiče na strukturu mozga, što utiče i na uspešnost dece u učenju, pokazuje nova studija.

Naučnici sa Univerziteta Granada po prvi put u istoriji dokazali su da fizička aktivnost kod dece utiče na strukturu mozga. Naime, deca koja imaju bolje motorne veštine i izdržljivost imaju više sive materije u određenim regionima korteksa, posebno kore velikog mozga.

Mozak fizički aktivnog deteta ima više sive mase posebno u oblastma koje su povezane sa učenjem, motornim i vizuelnim sposobnostima.

Studija je objavljena u časopisu Neuroimage a vođa istraživačkog tima Francisko B. Ortega izjavio je da ovo definitivno potvrđuje značaj fizičke aktivnosti za akademski uspeh.

Kao najdelotvornije za stimulaciju razvoja mozga, naučnici preporučuju kombinaciju aerobnih vežbi i vežbi koje razvijaju motoriku.

Takođe, nadaju se da će ovo otkriće uticati na obrazovne i zdravstvene politike: “Apelujemo i na političare, koji prave zakone o obrazovanju i na nastavnike koji su poslednja karika u lancu i svakodnevno sa decom praktikuju fizičko vaspitanje. Škola je jedina institucija koja okuplja svu decu svaki dan tokom najmanje 10 godina, i kao takva je idealno mesto da se ove preporuke sprovedu u delo,” poručuju naučnici.

Izvor: Detinjarije.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked