Radijus: Off
Radijus:
km Set radius for geolocation
Pretraži

Kako pripremiti dete za povratak u vrtić nakon kućnog karantina?

Kako pripremiti dete za povratak u vrtić nakon kućnog karantina?
Uncategorized

Nakon skoro dva meseca konstantnog boravka kod kuće sa članovima porodice i navikavanja na tate i mame koji rade od kuće, pred nas i našu decu je postavljen nov izazov. Povratak u drugačiji vrtić od onoga koji pamte. Ovoga puta vraćanje u vrtić neće biti povratak u uobičajenu svakodnevnicu, već navikavanje dece i roditelja na boravak u vrtiću sa novim pravilima.

Ono što nam je svima potrebno je da pre svega pokušamo da unapred zamislimo kako će to izgledati i što jasnije to predstavimo svojoj deci.

Preporuke za rad vrtića, osim visokog nivoa higijene, odnose se i na kontakte koje će međusobno deca, ali i deca sa vaspitačima moći da ostvaruju. Savetuje se da svi međusobno budu na bezbednoj razdaljini, ne dele igračke, ni slučajno međusobno hranu. Vaspitačice bi trebalo da nose maske i kada nije neophodno ne dolaze sa decom u fizički blizak odnos. Osim toga, preporuke se odnose i na dovođenje dece u vrtić, te će se roditelji sa decom pozdravljati ispred. Takoreći, sve rutine će u potpunosti biti izmenjene, a od roditelja, vaspitača i dece će se očekivati adaptacija na nove okolnosti.

Koliko će ove mere u praksi biti moguće, biće jasno nakon 11. maja kada vrtići počnu sa radom i kada vaspitači u kontaktu i radu sa decom shvate na koji način i koliko mogu da poštuju preporuke.

Ono što je sigurno je da će ovaj polazak u vrtić biti neobičniji od svih prethodnih, a osim za decu i roditelje, ovog puta i za vaspitače predstavljati pravu nepoznanicu. Nivo stresa roditelja i vaspitača u početku će biti povećan, a naš zajednički zadatak je da to deci bude što manje primetno.

Kako da uspemo u tome i pomognemo mališanima da se što lakše adaptiraju na vrtić?

  • Uskladite svoje očekivanja od dece

Iako bi to bilo najlakše za roditelje, očekivanje da će deca nakon dva meseca intenzivnog druženja sa mamom i tatom pojuriti od sreće u vrtić su manje verovatna. Što su deca starija postoji veća šansa da su se uželela drugara i da se raduju povratku. Međutim, od beba i male dece možemo očekivati veliki otpor, posebno što će im svi naši napori da rečima opišemo zašto i kako se vraćaju ostati nejasna. Zbog toga je veoma važno da očekujete da će dete prvih dana biti u otporu, da budete istrajni, ubedljivi i predstavite im vrtić na najbolji mogući način.

  • Pričajte sa njima o povratku u vrtić

Za stariju decu pogotovo važi pravilo da ih unapred razgovorom pripremite za ono što ih očekuje u vrtiću. Objasnite im da ćete vi i vaspitači nositi maske da se niko ne razboleo, da će vaspitači dolaziti po njih ispred vrtića, da će obroci i spavanje drugačije izgledati, i da će morati da budu na razdaljini od drugara da bi svi ostali zdravi i zajedno pobedili korona virus.

  • Pokažite poverenje u vaspitače

Više nego u uobičajenim adaptacijama na vrtić sada je važno da imate poverenje u vaspitače kojima ostavljate decu na brigu i ne libite se da im to poverenje i istaknete. Osim toga, bez obzira na okolnosti, okruženje gde vi bez okolišanja predajete vaspitaču dete ukazujući mu puno poverenje vaša deca itekako osećaju i to utiče na njihove emocije i doživljaj vaspitača i vrtića. Nikada nemojite potcenjivati dečije mogućnosti da primete ono što rečima i ne znaju da objasne. Naši neverbalni znaci nekada vrede mnogo više. Zato se naoružajte osmehom kada ostavljjte svoje dete (koliko god to bilo teško).

  • Vratite decu dnevnim rutinama koje važe u vrtiću

Za vreme kućnog karantina većina dece je izmenila svoje dnevne rutine te su buđenje, dnevne dremke i obroci sada drugačiji. Pokušajte da im olakšate prve dane vrtića tako što ćete ih već sad vraćati na one navike koje su važile ranije. To će im pomoći da prvog dana ne odu u vrtić potpuno nenaspavani, mrzovoljni i zbunjeni.

  • Igra kao velika pomoć deci i roditeljima

Kada razmišljamo kako da deci okruženje u kom roditelji i vaspitači nose maske, gde postoje potpuno nova pravila za jelo, igru i spavanje, predstavimo kao bezbedno za njih i njihov boravak – najbolje rešenje je igra. Budite kreativni, ispitujete decu šta su sve primetili da je drugačije, starijoj deci možete dati ulogu istraživača ili detektiva. Recite im da posebno obrate pažnju šta je bilo drugačije, da primete da li se neko od drugara nije pridržavao pravila, da li su svi ispravno oprali ruke. Nikako im nemojte pretiti zarazom, već pokušajte da im problem približite na jedini način njima blizak, a to je igra.

  • Nemojte se dugo opraštati sa decom ispred vrtića

Iskustva vaspitača svedoče da dugo opraštanje roditelja od deteta koje plače često kontraproduktivno i da je nakon toga vaspitačicama još teže da smire uplakano dete. U ovim okolnostima kada će roditelji ispred vrtića predavati decu vaspitačima to će verovatno biti i manje moguće, te se na vreme pripremite da svoje dete morate što pre dati vaspitaču i trudite se da ono ni na koji način ne primeti vašu nesigurnost ili tugu. Prisetite se da mala deca vrlo intenzivno proživljavaju emocije roditelja i iz njih donose zaključke o spoljašnjem svetu. Potrudite se da im sada, više nego ikada, vrtić predstavite kao sigurno i bezbedno mesto. 

Nadamo se da će brzo boravak u vrtiću dobiti svoj pređašnji oblik, a do tada iskoristite svu svoju kreativnost, volju i energiju da prvi dani u njemu prođu što bezbolnije i imaje veru u svoju decu, jer oni se na nove situacije mnogo uspešnije navikavaju od nas odraslih.

Izvor: https://www.bebac.com/vesti/kako-pripremiti-dete-za-povratak-u-vrtic-nakon-kucnog-karantina

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljena. Označena polja su obavezna

Questions