Kontaktirajte nas
Kreiraj putanju do objekta

Radno vreme

Ponedeljak

8:00-23:00

Utorak

8:00-23:00

Sreda

8:00-23:00

Četvrtak

8:00-23:00

Petak

8:00-23:00

Subota

8:00-23:00

Nedelja

12:00-22:00

Najpoznatija beogradska poslastičarnica otvorena je 1851. godine , a Mustafa Pelivanović sigurno nije ni sanjao da će njegova ledena poslastica biti hit u Beogradu i 2017. Na stotine mušterija nas dnevno posećuje, jer su ukus i miris isti kao što ih pamte generacije Beograđana. Ledena kugla iz „Pelivana“ je već odavno postala dnevna doza leta , a možemo se pohvaliti da su nam i Karađorđevići bili redovne mušterije.

U beogradskim arhivama ostalo je zapisano da je prva Pelivanova poslastičarnica otvorena te davne 1851. godine kod Stambol kapije. Radila je sve do bombardovanja kada je 6.aprila 1941. godine objekat sravnjen sa zemljom. Međutim, već nakon nekoliko meseci vlasnici su poslastičarnicu preselili u lokal u Bulevaru gde je ostao do danas, a o ovoj poslatičarnici bilo je reči i u jednom od najpopularnijih dela Ive Andrića – “Znakovi pored puta”. Starije mušterije pamte i da se pre nekoliko decenija dnevno prodavalo i po pola tone sladoleda .

U međuvremenu su stasale neke nove generacije mušterija , baš kao što su u rafove stigle i kugle drugačijjeg mirisa i ukusa. Ali, u „Pelivanu“ s ponosom ističu da su vanila, čokolada i lešnik i posle 166 godina najtraženiji. Recept je i dalje tajna, što nikog ne čudi jer ovoj porodici zlata vredi.

U asortimanu ove poslastičarnice mogu se naći i orijentalni kolači pravljeni po staroj recepturi kao što su kadaif, tulumba, baklava, ali i oni noviji koji su popularni među mlađim generacijama kao što su  Mus malina, Pelivan kolač, Tiramisu, Čiz kejk… Neizostavni deo su svakako limunada i boza, koji su još uvek jedan od naših simbola.

Ukoliko još uvek niste bar jednom u životu posetili poslastičarnicu “Pelivan”, sada je pravi trenutak.

Uverićete se da u centru srpske prestonice postoji pravo slatko castvo koje će bar na trenutak starije generacije vratiti u Beograd kakav je nekada bio. Uverićete se da je moguće očuvati tradiciju skoro dva veka, a isto tako sačuvati kvalitet svakog proizvoda i o njima se brinuti baš kao i prvog dana. Uverićete se da ne postoji “čudna” kombinacija ukusa kada su u pitanju slatkiši, već samo neka nova – još bolja.

Zato valjda i trajemo 166 godina, a nadamo se da je ovo samo početak!

Zahtevaj vlasništvo

Da li je ovo u Vašem vlasništvu?

Claim Listing

Ostavite ocenu

Price
Location
Staff
Services
Food
Publishing ...
Your rating has been successfully sent
Please fill out all fields